Pikkupässi pyöräilyreitti

Pikkupässi pyöräilyreitti

Pikkupässin pyöräilyreitti avattiin virallisesti 15.6.2017 ja tapahtuma keräsi mukavan pienen ryhmän pyöräilijöitä mukaan. Tapahtuman kunniaksi ajeltiin kaksi eri pyöräretkeä. Rivakampi joukkue ajeli edestakaisin aina Läyliäisissä asti ja pienempi lenkki tehtiin Hyvinkäältä Kytäjälle ja takaisin.

Kuvia avajaistapahtumasta: 

Hyvinkään ja Kytäjän välille rakennettiin vuonna 1907 kapearaiteinen rautatie, jota jatkettiin Karkkilaan 1911. Rautatie oli käytössä 60 vuotta aina vuoteen 1967 saakka.

Radalla vaunuja vetäneitä ja välillä niitä työntäneitä höyryvetureita nimitettiin Pikkupässeiksi.

Pyöräilyreitillä on mittaa 51 km ja se seurailee tuota ratalinjaa kulkien paikoittain vanhalla ratapenkalla. Reitti on osin sorapintainen ja se on ajettavissa tavallisella pyörällä. Reitti on merkitty opastein. Katso kuvia täältä. 

Hyvinkäällä pyöräilyreitin aloituspiste on rautatieaseman puistossa, josta viitoitettu reitti kulkee pitkin kevyenliikenteen väyliä ohi Suomen Rautatiemuseon Kytäjäntielle saakka. Karkkilassa reitti päättyy tai vaihtoehtoisesti alkaa vanhalta tehdasalueelta, nykyisen kaupungintalon piha-alueelta. Kaupungintalon aulassa on museoituna aito Pikkupässi höyryveturi, HKR 3 ja kivenheiton päässä sijaitsee Högforsin ruukkialue.

Hyvinkään ja Karkkilan välillä reitti kulkee moni-ilmeisessä maalaismaisemassa vuoroin autoteillä ja vuoroin ratapenkalla. Monin paikoin ratalinja on valitettavasti kokonaan hävinnyt tai on muutoin kulkukelvoton. Lopella reitti, kuten myös ratalinja kulkevat läpi Läyliäisten taajaman vanhaa ratapohjaa pitkin.

Vanhan rautatien pääteasemille ja välipysäkeille: Kytäjä, Linnamäki, Läyliäinen, Vaskijärvi sekä Hunsala on pystytetty opastustaulut, joissa kerrotaan radasta ja radanvarren historiasta.