Aihearkisto: Yleinen

Uusi maksuton ja valtakunnallinen etäopastuspalvelu senioreille avautunut

 

Uusi maksuton ja valtakunnallinen
etäopastuspalvelu senioreille avautui 6.3.2023
klo 10. Yhden luukun palvelusta seniorit saavat apua digitaitojen opetteluun, opastusta digipulmien ratkaisuun ja neuvontaa muihin digiasioihin. Etäopastuspalvelu on Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan rakentama ja opastajina toimivat yhteistyökumppaneiden luotettavat vapaaehtoiset vertaisopastajat, jotka yleensä ovat senioreita itsekin.

 

SeniorSurfin etäopastuksessa opastuspyynnön voi tehdä helposti yhdellä verkkolomakkeella tai soittamalla puhelinpalveluun. Asuinpaikalla ei ole väliä, sillä opastus tapahtuu puhelimitse tai tietokoneen välityksellä, tarvittavia ohjelmia käyttäen. Etäopastusta voi pyytää verkkolomakkeella osoitteessa www.etäopastus.fi tai puhelimitse maanantaisin ja torstaisin klo 10–12 numerossa 044 7007 101 (hinta pvm/mpm).

Palvelua on kehitetty alusta lähtien yhdessä seniori-ikäisten vertaisopastajien ja asiakaskehittäjien sekä pitkään digiopastusta järjestäneiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Palvelua ovat olleet kehittämässä Vanhustyön keskusliiton kanssa ENTER ry, ATK Seniorit Mukanetti ry, Seniorien ATK-yhdistys Savonetti ry, Joen Severi ry, HelsinkiMissio ry sekä Eläkkeensaajien keskusliitto ry:n Verkosta virtaa -toiminta.

**Löydä senioreille suunnatut digiopaspaikat eri puolelta Suomea! 

KATSO LISÄTIETOJA KLIKKAAMALLA

 

Läyliäinen ehdolla Suomen kyläksi 2023

Läyliäisten kyläyhdistys ylpeänä ilmoittaa, että kylämme on ehdolla Suomen kyläksi 2023. Ohessa liitteenä hakemuksemme.

Ylläpidetään jatkossakin välittävää ja hyväksyvää ilmapiiriä, jossa apua pyydetään ja sitä saadaan, keskitytään hyvään ja kehittävään ja ratkaistaan haasteita yhdessä.

Ollaan terveällä tavalla ylpeitä meidän kylästä !

Vuoden Kylä 2023 Hakulomake

 

Pizzaa ja Poppia teki uuden tulemisen kolmen vuoden tauon jälkeen

Läyliäisten kyläyhdistys oli tänä Loppiaisena erityisen iloinen voidessaan pidemmän tauon jälkeen järjestää taas Pizzaa ja Poppia ­tapahtuman.

Tapahtumalla on kylässä pitkät perinteet ja oli mukavaa nähdä vanhojen kävijöiden lisäksi myös monia uusia lapsia. Tapahtuma keräsi yli 60 lasta saman katon alle laulamaan karaokea ja syömään pizzaa.

Yli puolet osallistujista uskaltautui myös lavalle ja moni useammankin kerran. Suurimmat hitit tällä kerralla olivat Hämä hämä häkki, Romeo ja Julia ( Movetron) sekä Leijonakuningas (Ellinoora). Pizzaa ja limua riitti ja jokainen sai varmasti vatsansa täyteen. Bar Paroonin keittiö pisti kyllä jälleen kerran parastaan, sen verran kiireesti ensimmäiset kymmenen pizzaa katosivat nälkäisiin suihin.

Tapahtuman edetessä saimme myös tanssilattialle menoa ja meininkiä. Viimeisen kappaleen Kyläbaari esittämiseen osallistuivat kaikki loput paikalla olleet. Kappaleen sanat osuvat erityisen hyvin tähän päivään ” Minä kannattelen kyläbaarimme pitäjää… ” eli mukavasti tapahtuma piristi muutoin rauhallisempaa Bar Paroonin iltapäivää!

Ison kiitoksen ansaitsee koko Bar Paroonin henkilökunta sekä Neste Läyliäinen. Ilman hyvää yhteis- ja talkoohenkeä tapahtumien toteuttaminen olisi mahdotonta ! Molemmat yritykset lahjoittivat lahjakortteja, jotka arvottiin laulajien kesken. Kaikki laulajat saivat karkkipalkinnon, vaikka arpaonni ei olisi lahjakorttiarvonnassa suosinutkaan.  Viimeistään syksyllä jatketaan, lupaa Läyliäisten kyläyhdistys. Toivotaan, että tapahtuma kerää silloinkin suuren joukon lapsia ja nuoria laulamaan sekä viettämään mukavaa päivää yhdessä.

 

­ Kiittäen Läyliäisten kyläyhdistys ry ­

HÄMEEN VUODEN KYLÄ 2022 ON LÄYLIÄINEN LOPELTA

Mediatiedote, Hämeen Vuoden Kylä 2022

Lue myös Ylen juttu aiheesta täältä.

 

Läyliäisten kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Ketonen kiittää kyläläisiä ja kaikkia yhteistyötahoja hyvän kylähengen luomisesta ja ylläpitämisestä.

Alakuvassa maakuntavaltuuston pj, kansanedustaja Johannes Koskinen onniteli myös Läyliäistä hienosta saavutuksesta ja työstä kylätoiminnan parissa.

Kyläyhdistyksen ladyt rivissä:

Vasemmalta Kaisa Ketonen, Veera Kaapola, Jaana Haimi, Sanna-Leena Suosilta, Suvi Ketonen, Ritva Salmijärvi, Akram Karhu ja Soili Virtanen

Läyliäisten Vauvakahvila voitiin vihdoin järjestää kahden vuoden tauon jälkeen

Läyliäisten vauvakahvila yhdisti vuonna 2020-2021 syntyneet lapset ja huoltajat.

Kuten tiedämme, on koronapandemia vaikuttanut monella tavalla ihmisten elämään ja monia perinteikkäitä tapahtumia on jouduttu perumaan ja siirtämään moneen kertaan. Näin kävi luonnollisesti myös Läyliäisten Vauvakahvilalle.

Tapahtumalla on yli 15-vuotiset perinteet, kun 1990-luvun puolella kyläyhdistyksen silloinen puheenjohtaja Jaana Karmala-Vanamo sai ajatuksen uusien, pienten kyläläisten huomioimisesta. Tapahtumaa on vuosien varrella pidetty eri perhekerhojen yhteydessä tai erillisinä tapahtumina. Keskeisenä osana tapahtumaa on aina ollut antaa jokaiselle lapselle oma kunniakirja osoituksena Läyliäisläisistä juurista sekä herkutella täytekakulla.

 

Perinteitä kunnioittaen vietettiin tämänkin vuoden tapahtuma. Läyliäisten kyläyhdistys ry kutsui vuonna 2020-21 syntyneet lapset huoltajineen kakkukahveille tällä kertaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton iltaperhekerhon yhteyteen to 5.5.2022 klo 17 alkaen.

Tapahtumaan ilmoittautui ilahduttavasti 13 perhettä ja mukavaa puheensorinaa ja vilskettä riitti illan aikana. Myös Läyliäisten Nesteeltä tilattu täytekakku maistui yhdelle jos toisellekin herkkusuulle.

Tapahtuma on vuosittain saanut vanhemmilta hyvää palautetta siitä, miten se kokoaa kyseisen vuoden vauvat ja huoltajat yhteen. On hauska tavata samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia ja aloittaa jopa elämänmittainen ystävyyssuhde ennen ihan tuntemattoman ihmisen kanssa. Moni myös toteaa, että on helpompi aloittaa kerhoilut lasten kanssa, kun kakkukahveilla on jo hieman tutustunut muihin samanikäisten lasten vanhempiin.

Kyläyhdistys aikoo jatkossakin järjestää kyseistä tapahtumaa aina vuoden alkupuolella sillä onhan jo vuosittaisessa toimintasuunnitelmassakin mainittu yhdistyksen tärkeänä tehtävänä pyrkiä luomaan vahvempaa kylähenkeä ja tervettä ylpeyttä omasta kylästä. Tässä tehtävässä onnistuttiin jälleen kerran.

Läyliäisten kyläyhdistys kiittää kaikkia järjestelyihin osallistuneita  ja toivottaa kaikille tapahtumaan osallistuneille riemukasta kevättä.

Unohtuiko talven polttopuut – ei huolta

Läyliäisten kyläyhdistyksellä on ilo esitellä ” kuukauden yrityksenä ” Matti Nummenranta, joka on helpottanut monen arkea sillä hänen kauttaan sai aikanaan mukavasti hankittua mm. makoisia marjoja ja lisäksi talvisin hänet näki lumenaurauksen merkeissä. Nykyään toiminta on keskittynyt polttopuiden tekoon ja myymiseen ja tarvittaessa hän auttaa myös kiinteistönhoidollisissa töissä.

Matilla on oivat tilat polttopuiden tekoon oman kotinsa pihapiirissä Läyliäisissä. Myös varastointiin on riittävät ja oikeanlaiset tilat ja puut on kätevästi laitettu valmiiksi säkkeihin, joita on helppo siirrellä. Työn laatu, joustava ja nopea palvelu ovat ehdottomasti Matin yrittäjyyden valttikortteja.
Yrityksen myydyimmät tuotteet ovat koivuklapisäkit, joita myydään kuivana 60 litran ja reilun 1,5 m3 säkeissä. Keväisin tuoreet puuklapit toimitetaan eri kokoisissa määrissä peräkärrykuormittain asiakkaalle. Matin asiakaskunta koostuu pääsääntöisesti oman kunnan vaki- ja kesäasukkaista mutta myös lähikuntien asiakkaat ovat löytäneet Matin joustavat palvelut.
Tulevaisuudessa Matin on tarkoitus edelleen liiketoiminnan kehittäminen ja kaluston päivittäminen mutta etenkin omasta terveydestä on huolehdittava.
Yksin yrittäjälle arki on armoton ja työssäjaksaminen vaatii perustaksi hyvää terveyttä ja on ehdoton edellytys kaikelle toiminnalle.
Tavoitat Matin helposti alla olevin tiedoin:
Matti Nummenranta P. 0400 794997
Fb: Polttopuut Läyliäisiltä Tmi Matti Nummenranta

Monipuolisia herkkuja juuri sinulle !

Läyliäisten kyläyhdistyksellä on ilo esitellä ” kuukauden yrityksinä ” Mikkolan suoramyynnin pitopalvelu Läyliäisistä ja Pito-Piiat Ky Hausjärveltä. Molemmat alansa ammattilaisia, joten ei kun juhlia järjestämään !

Mikkolan suoramyynnin pitopalvelu

Mikkolan suoramyynnillä on pitkä historia Läyliäisissä ja jo 1980 -luvun loppupuolella tila tuli monelle ohikulkijalle ja kesämökkiläiselle tutuksi mm. varhaisperunasta ja pian perunan lisäksi suoramyyntiä varten ryhdyttiin kasvattamaan muitakin vihanneksia ja toimintaa kehitettiin kaikin puolin. Suoramyynnille rakennettiin tilamyymälä vuonna 1992 ja nykyään jo toisessa polvessa tilaa isännöivä Antti on yhdessä vaimonsa kanssa kehittänyt toimintaa ansiokkaasti ja laajentanut tuotevalikoimaansa aina itsetehtyyn jäätelöön ja suklaakonvehteihin asti. Lisäksi heillä on myös pitopalvelutoimintaa ja pöytään loihditaan niin suolaisia kuin makeitakin herkkuja laadukkaasti asiakasta kuunnellen.

Mikkolan makasiiniravintola sijaitsee maatilan pihapiirissä, savusaunan läheisyydessä. Ruoan nauttimisen yhteyteen voi sujuvasti varata myös savusaunan ja nauttia täydellisestä kesäillasta. Makasiiniin on mahdollista varata ruokailu 6-22hlö ryhmille. Niin tilausravintolassa, kuin pitopalvelutoiminnassakin raaka-aineina käytetään mahdollisimman paljon oman ja lähitilojen tuotteita aivan kuin myös suoramyynnin puolella. Tämä onkin ehdottomasti yksi Mikkoloiden valttikorteista. ajaa.jpg

Yhteystiedot

Antti Mikkola p. 0400 851742
Anne Mikkola p. 040 7462968

www.mikkolansuoramyynti.fi

FB: Mikkolan Suoramyynti, Mikkolan savusauna & makasiini,
Kätkän Kota

Kuvat: Mikkolan suoramyynti

Pito-Piiat Ky

Tämän perheyrityksen toimminnasta vastaa tällä hetkellä  yksi omistajista Anne-Mari Lehtonen. Yrityksellä on vankka jalansija tällä alueella sillä ovathan he toimineet alalla jo vuodesta 1987 asti. He ovat  laadukas toimija, joka on tuonut monia herkkuja eri juhlien ruokapöytiin ja vieraiden nautittavaksi.

Anne-Mari on toisen sukupolven yrittäjä. Tarkoitus oli opintojen jälkeen jatkaa omalla alalla, mutta mieluinen caterintyö sai palaamaan juurille. Työ on hänestä erittäin mukavaa ja vaihtelevaa. Itsessään ala on mielenkiintoinen ja vie helposti mennessään.  Kun kysyimme minkä hän näkee olevan yrityksensä valttikortti verrattuna muihin saman alan yrityksiin, on vastaus ehdottomasti joustavuus ja monipuolisuus. Lisäksi heillä on paljon kokemuksen tuomaa varmuutta erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Pito-Piiat on saanut koottua yritykseen luovia ja taitavia huippuammattilaisia töihin. Esimerkiksi heidän kondiittorinsa ovat huippu ammattilaisia.

Pito-Piiat järjestää monenlaisia perhe- ja yritystilaisuuksien tarjoiluita. 3 suurinta lienee hääjuhlien, muistotilaisuuksien ja yrityslounaiden monenlaiset tarjoilut.  Valmistuskeittiö sijaitsee Hausjärvellä mutta asiakkaita on Hausjärven lisäksi lähikunnissa aina pääkaupunkiseutua myöden. Myös lähiseudun kesäasukkaat käyttävät palveluita tilaamalla tarjoiluita sekä kesäpaikalleen, että myös kaupunkikoteihinsa.

Yhteystiedot

Anne-Mari Lehtonen p.0400 518 175
Laura Portaankorva p.0440 518 175

www.pito-piiat.fi
FB Pito-Piiat ky ja Instagram pitopiiatky

Kuvat: Anne-Mari Lehtonen

 

Citynomadi -sovellus – Läyliäisten historiallinen kierros

  • Citynomadi -sovellus – Läyliäisten historiallinen kierros

Läyliäisten kyläyhdistys ylpeänä julkaisee historiallisen kävelykierroksen Citynomadi -sovelluksessa. Siirry siis älypuhelimen / tietokoneen avulla Läyliäisten kulta-aikaan etenkin 1950-luvulle, jolloin juna puksutteli kylän halki, kylässä oli elokuvateatteri ja keskusta täynnä palvelevia liikkeitä.

Sovellukseen kerätyt tiedot perustuvat suurelta osin Läyliäisten kylätoimikunnan tekemään kyläkirjaan Wanhan Waltatien warrelta (1999).

Toimi seuraavasti:

Seurala kuvassa yläoikealla ja Kesoil sitä vastapäätä

1) Lataa omaan älypuhelimeen Citynomadi -sovellus App Storesta / Play -kaupasta

2) Lähde kävelylenkille ja tutustu paikkoihin paikanpäällä sovelluksen avulla.

–> Hae oikean yläkulman suurennuslasin kautta reitti ” Läyliäisten historiallinen kierros ” (community reitti)

Vaihtoehtoisesti reitti katsottavissa tietokoneelta osoitteesta https://citynomadi.com/